Mötet på begravningsbyrån

Det finns mycket att fundera på inför mötet med oss på begravningsbyrån. En del anhöriga vill förbereda sig genom att läsa om olika alternativ, andra väljer att avvakta och ta frågorna när de väl kommer. Nedan följer information om de punkter vi gemensamt kommer att gå igenom:

Begravningsordning

Svenska kyrkans ordning/borgerlig begravning eller enligt annat trossamfund.

Typ av begravning

Jordbegravning eller kremation. En annat alternativ är direktkremation vilket innebär en akt med urna istället för kista.

Tid och plats

Kyrka/kapell? I det egna hemmet eller kanske ute i naturen? Enligt begravningslagen ska den avlidna vara kremerad eller jordbegravd inom trettio dagar från dödsfallet. Normalt äger begravningen rum två till tre veckor efter dödsfallet.

Gravplats

Kistgrav, urngrav eller minneslund. En del anhöriga ansöker om tillstånd att sprida askan i natur/vatten (ansökan görs via Länsstyrelsen). Önskar ni använda en familjegrav är det bra att kontrollera gravnumret inför vårt möte.

Kista och urna

Kistor och urnor finns i olika färger, modeller och prisklasser. Många kyrkor erbjuder även bårtäcke att drapera kistan med vilket möjliggör en enklare variant av kista. Vårt utbud av kistor och urnor kan ni se här.

Klädsel

Ta gärna med de privata kläder ni önskar att vi klär den avlidne i. Finns inget särskilt önskemål kan traditionell svepskjorta erbjudas. Det går också bra att ta med någon personlig tillhörighet, kanske ett fotografi, en skön filt eller en målad teckning som vi kan lägga ner i kistan.

Avsked

Önskas ett personligt avsked hjälper vi gärna till att ordna med detta. Då ges också möjlighet att själv få lägga ner något personligt i kistan.

Musik

För medlemmar i Svenska Kyrkan ingår kantor i begravningsgudstjänsten. Denne spelar inledningsmusik, två till tre psalmer, musik under avsked (defilering) samt avslutningsmusik. Önskas ytterligare solosång eller särskilt instrument hjälper vi gärna till med förmedling och kontakt. Ofta går det också bra med CD-skiva.

Blommor/utsmyckning

Vi hjälper er att beställa kist-/urndekoration, eventuell sorgedekoration och handbuketter allt efter era önskemål. Fundera kring färg, form och pris. Observera att om bårtäcke används kan inte traditionell kistdekoration väljas. En del vill också placera ett fotografi eller personlig tillhörighet på kistan. Vid vårt möte kan ni i lugn och ro titta på bilder och få inspiration till olika arrangemang.

Dödsannons

Dödsannonsen tillkännager dödsfallet och här ges även möjlighet att kunna informera om var och när begravningen kommer att äga rum. Under ”Förbered en dödsannons” kan ni själva förbereda hur annonsen ska se ut; val av tidning, symbol, vers, eventuell gåvofond etc. Vi hjälper er sedan att utforma och publicera annonsen.

Minnesstund

Efter begravningen finns möjlighet att ha en minnesstund. Ofta bjuder familjen då på något att äta och dricka. Här ges också möjlighet till samtal och samvaro, kanske vill någon hålla ett tal, dela ett minne eller läsa en dikt. Det kan vara ett fint avslut innan gästerna skiljs åt. Vi hjälper er med bokning av lokal och catering till minnesstunden.